Nova vest

Dragoslav Dedović

Aktuelno

Latinica protiv gotice

Pre 85 godina nacisti su proglasili antiku – oblik latinice koji danas koristi ceo svet – za normalno pismo. A favorizovane varijante gotice, dugo smatrane izrazom nemačkog duha, prokazane su kao "jevrejska slova".

7:56

4.1.2026.

131 d

Aktuelno

Pesme na štakama

Slučaj je hteo da knjigu Gorana Samardžića „Lom“ nađem na štandu beogradske kuće Lom na književnom festivalu u Podgorici. Malo koju knjigu sam upoznao tako detaljno još u rukopisu, a pročitao sam je kao potpuno novu.

19:16

11.10.2025.

215 d

Aktuelno

Venecija, Lazina beznjenica FOTO

Sklopljenih očiju slušam Vivaldija. Iskrsavaju slike Venecije. Daleko od svake znamenitosti, jedan običan ulaz u kuću kraj vode je nestvarno lep. Mnogo raznobojnog stakla, brojne maske, još brojnija lica. I mostovi.

17:36

5.10.2025.

222 d

Aktuelno

Caričin grad – Justinijanov san FOTO

Ovde, gde se obronci planine Radan spuštaju ka Leskovačkom polju, na prostoru koji su omeđile Svinjarička i Caričinska reka, zapravo potoci, nastalo je jedno od čuda Justinijanovog doba. Grad koji je nikao ni iz čega.

10:09

8.9.2025.

249 d

Aktuelno

Pamučno krilo Velike majke

Dva sata vožnje od turske egejske obale nalazi se čudo prirode – Pamukale. Termalni izvori su belim sedimentima kao venčanicom prekrili brdo ispod sebe. Na ivici tog čuda bio je i antički Sveti grad.

8:20

22.6.2025.

327 d

Muzika

Gitara kao praznik

Dok sam slušao gitarske bravure počelo je da se uspostavlja stanje svesti blisko meditativnom transu. Zatvorio sam oči, a zvuci su me krepili kao iglice u akupunkturi, oslobađajući duh svake banalnosti.

11:39

1.2.2025.

468 d

Aktuelno

Pablovi golubovi FOTO

Barselona se ne plaši jakog kolorita, avangardističke iščašenosti i mediteranske preteranosti. Na istoj Akademiji studirala su dva genija – Gaudi, čije delo je vidljivo u gradu, i Pikaso kome je posvećen značajan muzej.

13:19

10.11.2024.

551 d

Izdvajamo

Info – najvažnije vesti iz Srbije i sveta | B92.net

Svet

Jermak uskoro na slobodi?

Još jedan deo kaucije od 9,8 miliona grivni (oko 190.000 evra) plaćena je bivšem šefu predsedničke kancelarije Andriju Jermaku, objavio je list "Šemi", pozivajući se na izvore u agencijama za sprovođenje zakona.

18:26

15.5.2026.

27 min

Svet

I Belorusija ulazi u rat?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija intenzivirala kontakte sa Aleksandrom Lukašenkom u pokušaju da uvuče Belorusiju u nove agresivne operacije.

17:56

15.5.2026.

57 min

Život – zanimljivosti, istorija, nauka i inspirativne priče | B92.net

Najnovije Novo Sport Sport B92 Video Video Meni Menu